11 Feb 2015

Rahsia Mudah Menang Sebut Harga Dan Kontrak Kerajaan

Bismillahhirahmannirahim...

Rahsia Mudah Menang Sebut Harga Dan Kontrak Kerajaan.


Saban tahun Kerajaan Malaysia telah memperuntukan berbilion ringgit untuk melaksanakan projek-projek pembangunan dan infrastruktur demi kemudahan rakyat jelata. Sudah pasti banyak "kuota" yang diperuntukan untuk kontraktor "Bumiputera".

Dan oleh sebab itulah, maka tidak hairan bilangan kontraktor di Malaysia daripada "Kelas F" hingga ke "Kelas A" semakin meningkat saban tahun untuk mencuba nasib mendapatkan kontrak kerajaan, lubuk untuk membuat keuntungan dan kekayaan.


Apa Kelebihan Kontrak Kerajaan?

  1. Menjana keuntungan yang lumayan.
  2. Menjana pendapatan yang berterusan.
  3. Pembayaran yang terjamin (guaranteed payment).
  4. Meningkatkan kredibiliti syarikat anda di mata pihak kerajaan dan swasta.

Sebagai seorang Banker yang semi-otai, saya sering berurusan dengan beberapa kontraktor di Johor Bahru untuk memproses permohonan pembiayaan kontrak sama ada kontrak pembinaan, pembekalan atau penyelenggaran. Biasanya saya lebih suka proses projek bernilai jutaan ringgit sahaja pasal senang nak cukupkan target.

Dalam ramai-ramai kontraktor yang pernah saya pernah temui, majoriti mengeluh susah untuk mendapatkan kontrak kerajaan. Segala tenaga, usaha dan kos membeli dokumen tender hangus begitu sahaja. Tapi hasilnya kosong, kosong, kosong.

Kenapa Agaknya Susah Dapat Kontrak Kerajaan?

Kebiasannya, tender-tender yang dikeluarkan oleh pelbagai agensi kerajaan majoritinya lebih berpihak kepada kontraktor dan pembekal yang sama. Ini kerana mereka sudah ada track record dan networking dengan "orang dalam". Jadi, peluang untuk kontraktor baru menang tender memang agak susah.

Secara tradisinya, untuk memenangi sesuatu kontrak kerajaan sama ada melalui sistem Tender Terbuka (Open Tender) atau Rundingan Terus (Direct Nego) memerlukan eleman-eleman di bawah ini.

  • Orang Dalam (kalau ada kabel Menteri lagi bagus).
  • Duit Minyak/Duit Kopi/Duit Bawah Meja.
  • Entertainment - belanja main golf, melancong dsb.

Tetapi harus diingat, amalan sebegini amat merbahaya dan salah disisi undang-undang dan juga agama islam. Malahan, jika kantoi dengan SPRM, panjang ceritanya.

Panduan Khas Menang Sebut Harga & Kontrak Kerajaan.



Anda tidak perlu risau sekiranya anda tiada 3 elemen yang saya nyatakan di atas. Anda hanya perlu memiliki Buku Kuasai Kontrak Kerajaan dan seterusnya mempelajari teknik-teknik yang betul untuk memenangi sebut harga dan kontrak kerajaan. 

Siapa Penulis "Buku Kuasai Kontrak Kerajaan"?

Penulisnya bernama Khairul Nizam Bakar. Sudah berada didalam industri ini lebih dari 11 tahun. Pengalaman luas beliau tidak boleh dipandang sepi sahaja. Beliau telah menjadi RUJUKAN ramai orang yang berminat untuk mendapatkan Tender dan Kontrak Kerajaan.


Siapa Yang Perlu Memiliki "Buku Kuasai Kontrak Kerajaan"?

  1. Mereka yang ingin membuka perniagaan sendiri.
  2. Mereka yang sedang berniaga dan ingin menyertai kontrak kerajaan.
  3. Mereka yang sering GAGAL dalam sebut harga dan tender kerajaan.
  4. Mereka yang ingin belajar menggunakan e-Perolehan, e-Bidding dan e-Katalog.
  5. Usahawan yang ingin menambah pengetahuan dan menjana keuntungan melalui kontrak kerajaan.

Jadi, sekiranya anda tergolong dalam kategori di atas, belilah Buku Kuasai Kontrak Kerajaan SEKARANG kerana di luar sana terlalu banyak peluang kontrak kerajaan yang masih belum di tender.


14 comments:

  1. wah menang tender kerajaan kedengaran menarik ada ebooknya lagi semoga mendapatkan tender kerajaan bagi yang membeli ebook ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus utk mereka yg benar2 mahukan tender kerajaan...

      Delete
  2. semakin mudah kontraktor sekarang ini dengan panduan kuasai kontrak kerajaan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diharap para kontraktor diluar sana dpt memanfaatkan buku panduan ini..klu menang tender mereka juga yg untung

      Delete
  3. kalau dapat direct terus, memang best.

    hehe..

    ReplyDelete
  4. Nampaknya ramai yang sedang memperkatakan mengenai buku ni.
    Kepada yang bergelar kontraktor sesuai memilikinya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seharusnya para kontraktor dan mereka yg baru nak jadi kontraktor perlu memiliki buku ini..jangan harapkan kabel saja utk dptkan kontrak kerajaan..ILMU pn kena ada juga..

      Delete
  5. Assalam. Kak nowa datang

    Memang bagus miliki ebook ni..
    kita dapat belajar banyak mengenai cara
    mendapatkan kontrak dengan sebut harga
    yang bagus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..
      e-book yg bagus, harga pun murah..rugi klu ada yang takut nak beli..
      Terima kasih Kak Nora atas kunjungan & komen

      Delete
  6. Memang reseki besar dari Allah aa kalau dapat kontrak dari kerajaan nih...

    http://supernifzvitamin.com/category/video-testimoni/kekal-bertenaga-walaupun-sibuk-seharian/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul lah tuu...sbb tu ramai yg berebut nak kan kontrak kerajaan..

      Delete
  7. Yup..kena tahu selok beloknya..baru seronok main tender ni..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah ada ilmu baru best nak masuk tender..dpt @ tidak kontrak ikut rezeki masing2..

      Delete

Perhatian:
1. Komen yang tidak sopan & "spam" akan dipadam.
2. Komen hanya boleh dibuat melalui versi "Mobile" sahaja.